Oppimisympäristöjen koordinaatiohankkeiden road show Lapissa

OTE-, OVI- ja SOMY-koordinaatiohankkeet tekivät yhteisen road show -kierroksen Lapissa syyskuun 2012 alussa. Työpajailtapäivät pidettiin Sallassa 4.9., Rovaniemellä 5.9. ja Kemissä 6.9. OTE-hankkeesta (laitteistot ja ohjelmistot) kierroksella oli mukana Raisa Valtaoja ja Sini Kuoppala, OVI-hankkeesta (pelit ja virtuaalimaailmat) Hannes Pettersson sekä SOMY-hankkeesta (sosiaalinen media) Juha Paananen. Työpajoja valmisteltiin road show’ta varten kaikkiaan 8:

- Opetusteknologian trendit (OTE)
- Mobiilioppiminen (OTE)
- Löytöretki toiseen maailmaan – virtuaalimaailmojen mahdollisuudet opettajille (OVI)
- Verkossa olevat oppimispelit oppilaiden välineenä ja eriyttämisessä (OVI)
- Koulun e-valmiuksien kehittäminen ja Opeka-työkalu (OTE).
- Sosiaalinen media oppimisessa (SOMY)
- Sosiaalisen median hyviä käytäntöjä (SOMY)
- Google Drive ja yhteisöllinen oppiminen (SOMY)

Sallassa Sallatunturin koululla paikalla oli n. 40 alakoulun, yläkoulun ja lukion opettajaa (osallistujia kaikista Sallan kunnan kouluista). Työpajoja pidettiin 3 kanavassa yhteensä 9 kpl: 3 sosiaalisesta mediasta, 3 peleistä ja virtuaalimaailmoista ja 3 laitteista ja ohjelmistoista. Kussakin pajassa oli 10-15 osallistujaa. Mielenkiintoista koordinaatiohankkeiden kannalta oli kuulla Sallan yhteistyöstä Venäjän kanssa lukiokoulutuksessa (35 venäläistä opiskelijaa Sallan lukiossa). Sallassa toimii “digi-Tiinan” vetämänä OTE-alueeseen kuuluva kehittämishanke.

Rovaniemellä työpajoja pidettiin 3 kpl (1/koordinointihanke). Tilaisuus järjestettiin Ounasvaaran yläkoululla. Kuuntelijoina oli rovaniemeläisten opettajien lisäksi Comenius-opettajavieraita Saksasta ja Tanskasta. Yhteensä osallistujia oli n. 20. Rehtorin kanssa keskusteltiin mm. lukioratkaisuista (Rovaniemellä toimii “ammattilukio”). Toivomuksena esitettiin, että keväällä 2013 koordinaatiohankkeet pitäisivät Rovaniemellä laajemman koulutuskokonaisuuden, mikä pistettiin korvan taakse.

Kemissä Teknologiakylä Digipoliksessa ohjelmassa oli 3 työpajaa (1/koordinaatiohanke). Paikalla n. 20 opettajaa: yli puolet alakouluista, 1 lukiosta, loput yläkoulusta. Kemissä toimii OTE-alueeseen kuuluva hanke. Tilaisuuteen haluttiin erityisesti esitystä mobiilioppimisesta, ja Raisan ja Sinin työpaja käsittelikin tätä aihealuetta. Pelejä oli käytetty Kemissä erityisopetuksessa (peliehdotuksiakin tuli OVI-sivustoon). Kemissä on kouluilla käytössä Linux-ympäristö, joka kommenttien mukaan toimii ihan hyvin, eivätkä yhteensopivuusongelmat ole juuri haitanneet opetusta. 

Työpajoissa käsiteltiin mm. kunkin koordinaatiohankkeen aihealueeseen liittyviä asioita sekä koordinaatiohankkeiden piiriin kuuluvissa kehittämishankkeissa toteutettuja hyviä käytänteitä. Kaikkiaan kiertueella olleiden koordinaatioalueiden yhteisen sateenvarjon alle kuuluu n. 60 kehittämishanketta eri puolilta Suomea. Kiertuepaikkakunnilla käydyissä keskusteluissa mm. rehtoreiden ja opettajien kanssa myös koordinaatiohankkeisiin päin saatiin paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa.

Oppimisympäristöjen road show jatkuu syksyn ja alkukevään ajan seuraavasti:

- 6.10.2012 Lappeenranta
- 9.10.2012 Kuopio
- 11.10.2012 Turku
- 25.10. ja 27.10.2012 Kokkola
- 15.11.2012 Hämeenlinna
- 17.11.2012 Pori (lukioiden veso)
- 9.2.2013 Tampere (Tuunaa tuntisi)
- 22.-23.3.2013 pääkaupunkiseutu.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>